
Manolo Folcarelli og Esben Molnit Ørum vandt det første fysiske DM i 3D-print. Foto: Rasmus Graae
Studerende udfordres: Det første fysiske danmarksmesterskab i 3D-printning ved HI-messen i Herning giver deltagerne mulighed for at teste deres kreativitet i et sundt konkurrencemiljø.
Af Regitze Daubjerg og Rasmus Graae
Hall K i Herning Messecenter summer af liv. HI messen, som er Skandinaviens største industrimesse, danner rammen for arrangementet, der havde sin opstart under coronanedlukningen i 2020.
Syv hold af studerende lægger den sidste hånd på den sidste og femte opgave i det første fysiske DM i 3D-print. Spændingen er til at mærke blandt deltagerne, der alle kan skæve hen til de 3D-printede trofæer, der står i en glasmontre i hver deres ende af konkurrenceområdet.
Fra teams møde til fysisk mesterskab
Det hele startede hos Troels Høyrup Nepper fra Videncenter for Håndværk, Design og Arkitektur. VIHDA havde en masse udstyrsmidler i overskud, hvilket gav Troels ideen om et DM i 3D-print.
Efter en investering i 100 3D-printere, var Troels og VIHDA klar til at afholde det første mesterskab, der blev afholdt online i 2021. Det samme gjorde det i 2022, men med en masse samarbejdspartnere og et sted at være til industrimessen, var det nu i 2023 muligt at afholde mesterskabet fysisk. En mulighed, der har givet Troels og VIHDA lidt af et arbejde.
Konkurrence mod andre – og sig selv
Mai Rossau Noer og Bjørn Olsen studerer til hverdag til teknisk designer på UC Holstebro. Forinden Danmarksmesterskabet kendte de ikke hinanden, men blev „headhuntet“ til konkurrencen, da de begge har en stor interesse for 3D print.
Mai og Bjørn oplevede begge to, at konkurrenceelementet trådte lidt i baggrunden.
„I konkurrencen er vi virkelig blevet udfordret på vores kreative evner, og det været enormt inspirerende at observere de andre holds løsninger!“
fortæller Bjørn Olsen, der ser konkurrencen lige så meget som en kamp mod sig selv.
Hos et af modstanderholdene giver de Mai og Bjørn helt ret.
“Vi kan egentlig bedst lide at kalde det meddeltagere fremfor konkurrenter, for det er så meget mere et læringsfælleskab end en konkurrence”
forklarer Kasper Meldgaard.
Dobbelt op på udvikling
Kasper Meldgaard vand Danmarksmesterskabet i 2022, og han har set frem til, at konkurrencen i år blev afholdt med fysisk fremmøde – og så endda på hjemmebanen i Herning.
“I år er der blevet stillet en masse nye printere til rådighed, og der er blevet stillet flere krav til de produkter, vi har skulle producere – for eksempel har der været et større fokus på bæredygtighed”
fortæller Kasper Meldgaard, der ser positivt på mesterskabets udvikling fra tidligere år og er glad for, at de nye tiltag tvinger deltagerne til at tænke ud af boksen.
I år er Kasper stillet op sammen med makkeren Nikolai Hald, og de studerer begge på Herningsholm Erhvervsskole, hvor de næste år bliver færdige industriteknikkere.
Troels Nepper ser ligesom deltagerne mesterskabet som en stor læring – men også som en øjenåbner:
“Eleverne bliver klar over, at deres kreativitet og det de lærer på skolen gør, at de er et halvt skridt foran. Det er dem, der har den nyeste viden indenfor faget.”
Manolo og Esben er glade for sejren efter tæt konkurrence med de andre par. Video: Regitze Daubjerg og Rasmus Graae
Fremtiden
Selvom hverken Mai og Bjørn eller Kasper og Nikolai ender med at løbe med sejren, så er de alle 4 positivt stemte overfor at deltage igen i fremtiden.
Og arrangørerne bag konkurrencen er bestemt heller ikke færdige med af afholde DM i 3D print.
“Næste år bliver det større og vildere – jeg vil prøve at have indledende konkurrencer på skolerne, hvor et hold fra hver skole kvalificerer sig”,
fortæller Troels Nepper.
Han har store forhåbninger om, at konkurrencen igen næste år kan løbe af staben til et arrangement som HI messen – for ifølge ham er det vigtigt, at de studerendes evner bliver mere synlige for erhvervslivet.
“Jeg tror det har været et “wake up call” for mange der har været forbi – at se hvad det er unge mennesker kan, der ikke en gang er uddannet endnu.”