Nu skal Hernings unge have indflydelse: – Vi vil ses, høres og anerkendes!

Byrådet i Herning Kommune har nedsat et ungeråd. Her er alle unge velkomne, og ambitionerne er store.

Otte af Ungerådets 15 deltagere er mødt op til det første rigtige møde i Ungerådet. Foto af Peter Jonsen.

Af Villads Znaty

I et klasseværelseslignende rum med træstole, kridttavler og farvede døre, man normalt kun ser i kommunale bygninger eller hospitaler, flyver idéer og ambitioner rundt i luften.

”Vi skal være synlige, man skal vide, at vi er her!” ”Det her skal give muligheder for alle unge i Herning Kommune” ”Vi er nødt til at sørge for, at alle unge kan komme frem med offentlig transport!”

Alle forslag bliver grebet, noteret og diskuteret, for Herning Ungeråd er onsdag aften mødt ind til det første møde.

Rådet er blevet nedsat af Herning Kommunes udvalg for ungeliv, der skal gøre det endnu bedre at være ung i Herning Kommune, og har fået bevilliget 75.000 kroner til at engagere ungdommen og anbefale nye initiativer. I det er Ungerådets rolle at engagere de unge og komme med forslag til politikerne.

Første punkt på aftenens dagsorden er ’tune ind’. Alle præsenterer sig selv og sin dag med en grøntsag, men ikke på en påtaget første skoledagsagtig måde. Det sker med et glimt i øjet, når én vælger squash, fordi dagen har været lidt kedelig, men også god, og en anden vælger en tomat, der er blevet lidt rynket, fordi dagen som støttepædagog har været hård.

Ikke et elevråd

Rundt om bordet har de hver sin baggrund. Nogle er allerede dybt engagerede i kulturlivet og har erfaring med drift af spillesteder eller barer, mens andre er helt grønne. Fælles for alle medlemmerne mellem 15 og 25 år er, at de brænder for at gøre en forskel for unge i Herning Kommune. Vigtigst er det dog, at de ikke ender som et elevråd, der arbejder indenfor det politiske system, men er større og bredere end det.

Som nyvalgt forperson, 22-årige Thomas Rask formulerer det, skal ungerådet ”sikre, at alle unge i Herning ved, hvor de kan udfolde deres potentiale og få løst deres problemer. Tal, systemer og politik kommer i anden række.”

Rikke Worsøe (V) er medlem af det politiske udvalg, der har nedsat Ungerådet. Hun glæder sig over engagementet.

”Jeg er superspændt på at se, hvad det udvikler sig til. Jeg håber, at der her tiltag kan nå ud til og høre alle unge, både i landsbyerne og Herning by.”

Nyt navn?

Tilbage i lokalet med de farvede døre er luften stadig tyk af forslag til vedtægtsændringer og vidtrækkende ambitioner. Efter godt 13 minutters diskussion er den første vedtægtsændring til stor glæde blevet vedtaget enstemmigt. Ungerådet skal ikke længere være for 16-25-årige, men for 16+.

Asfalten bliver lagt mens de kører. Selv rådets navn kommer til debat. Flere af dem mener, at navnet er dårligt: ”Det er for politisk” indvender en, mens en dreng – ham, hvis dag havde været en squash –  lægger an til et ordentligt gab og siger ”det er godt nok kedeligt”. Der bliver grint omkring bordet, og alle er enige om, at der skal et nyt navn til.

Nyt navn eller ej, nu er vejen i hvert fald lagt, og Ungerådet er klar til at køre ud over rampen og engagere kommunens unge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *