Herning Kommune afsætter 1,4 millioner krone til et nyt tiltag, der skal fremme opfattelsen om Herning som et godt sted at opbygge sit liv. Over de næste tre år skal der udvikles kampagner, der målretter sig unge fraflyttere i forhåbning om at lokke dem tilbage til kommunen.

Som en del af tiltaget har man overvejet at lave busruter, der sørger for, at unge herningensere kan komme hjem til jul. Man håber på at dette vil hjælpe med at bevare de unges tilhørsforhold til kommunen. (Illustration: Emma Johanne Holmen Christensen)
af Anton Brogaard
I december 2022 anmodede Herning Kommune om en analyse, der skulle afdække mønstre og tendenser indenfor bosætning i Herning samt holdninger til at bo i kommunen. På baggrund af den undersøgelse har kommunen nu afsat 1,4 millioner kroner, der over de næste tre år skal bruges til at øge kendskabet til Herning som et godt sted at bo og leve, og på den lange bane vende flytningstendensen.
Tilflyttere er generelt tilfredse, alligevel regner mange med at flytte
Bosætningsanalysen, som Herning Kommune selv har udviklet, kunne blandt andet konkludere, at folk der flytter til Herning generelt er tilfreds. 88 procent af de adspurgte tilflyttere svarer, at de er tilfredse eller meget tilfredse med at bo i kommunen. På trods af dette svarer 22 procent, at de regner med at flytte videre indenfor de næste 5 år.
Hvordan skal pengene bruges?
Den endelige plan er endnu ikke offentliggjort, men på kommunens hjemmeside kan man læse sig til en overordnet forståelse af, hvad kommunen har i sigte. De første 700.000 skal gå til at udvikle og producere kampagner, der tager udgangspunkt i fortællingen om Herning som et godt sted at bo, med henblik på bosætningsanalysen fra 2022. Resterende går til, at man de følgende år har mulighed for at justere og vedligeholde driften i kampagnerne.
Homecomers
Herning Kommunes befolkningstal er faktisk allerede stigende, men lige nu er det primært på grund af fødsler og indvandring. Det nye tiltag målretter sig derfor imod en gruppe, som kaldes ”homecomers”. Her menes der unge, som er fraflyttet for at uddanne sig og nu står færdiguddannede og klar til at tage de næste skridt i livet.
”Unge der er ved at etablere sig og måske overvejer børn – vi vil gerne ramme folk i den fase.” siger Dorte West, borgmester i Herning Kommune.
Ifølge Dorte West er denne gruppe ikke bare oplagt, fordi de skal til at bygge rammerne for deres liv, men også fordi de tager nogle kompetencer med hjem, der styrker kommunen og sikrer fremtidens arbejdskraft i både det offentlige og private.
Målet på den korte bane er at øge kendskabet til og nuancere opfattelsen af Herning kommune som et godt sted at bo og leve. På den lange bane er målet at konvertere det øgede kendskab til bosætning og vende nettofraflytning til nettotilflytning.