Kom til åbent hus på Herning Bibliotek og mød menneskets bedste – og måske klogeste ven

En hund kan gå i skole og lære en masse sprog – det troede jeg egentlig ikke, at de kunne. Sådan skråler vi med, når Shu-bi-dua-klassikeren sættes på. Men midt i hæderen af vores firbenede venner, er det vist værd at tænke over teksten. Efter alt at dømme holder den vand på Herning Bibliotekerne, der i forbindelse med den internationale ordblindeuge inviterer tre logrende læsere på besøg. 

Privatfoto: Erik og læsehunden Liva, som er tilknyttet biblioteket i Vildbjerg.

Af Emma Johanne Holmen Christensen

Bøger og bløde poter

På lørdag d. 7. oktober rykker Liva, Lua og Coco ind på Biblioteket i Herning. Det er ikke første gang, de er der – men det er muligvis første gang, at de kommer til at opleve så stort et publikum.

Alle tre hunde er det, som kaldes ”læsehunde”. Selvom betegnelsen kan indikere, at hundene er nogle værre cirkusartister, er det ikke just tilfældet. Tvært imod fristes man til at sige: Hundene skal være rolige, kærlige og rummelige. De skal ligeledes være glade for at læse.

Fra bogorm til boghund

For at en hund kan blive certificeret som læsehund, kræver det, at dens ejer tager kontakt til Fonden for Socialt Ansvar. Selvom det er hunden, som er i fokus, har ejeren en mindst ligeså stor aktie i, at arbejdet med hunden går, som det skal.

Det er netop frivilligt arbejde, som er selve fundamentet i læsehundeordningen. Anni Lauritsen, der er børnebibliotekar på Herning Bibliotek, understreger at alle med lysten, viljen og ja – ikke mindst hunden – kan blive frivillige:  

”Vi har en lærer og to ’helt almindelige’ mennesker, der alle bare har en hund, som er sød og rar; og som godt kunne tænke sig at gøre en forskel. Der findes meget frivilligt arbejde, men nogen kigger på det her og tænker – det kunne være noget for os.”

En populær mulighed

Forløbet med en læsehund strækker sig over seks uger, hvor der læses én gang i ugen. Forløbene med læsehundene er yderst populære, og siden marts 2022 har Anni Lauritsen modtaget omkring 40 henvendelser herom. 

Det er således ikke for at lokke potentielle ”kunder” til butikken, at biblioteket holder åbent hus på lørdag. Derimod er det for at sætte fokus på den gratis mulighed der er for, at børn med læsevanskeligheder kan hjælpes på vej.

”Når forældre melder deres børn til et forløb med en læsehund, får jeg besked. Så sender jeg beskeden videre til en af de tre ejere af læsehundene; Erik, Christina eller Bettina.”

I et forløb er det barnet, hunden og hundens ejer, som læser sammen – og som bliver bedre til at læse, sammen.

Bjæffende god feedback

Alle afsluttede forløb belønnes med et diplom, der er med til at indikere, at barnet har nået en milepæl. Dertil hører som oftest også en masse anerkendende ros til både hund og ejer, og Anni Lauritsen understreger, at de rosende ord når hele vejen tilbage til Fonden for Socialt Ansvar:

”Læsehundeforeningen oplever, at børnene rykker og udvikler sig i forhold til læsningen, når et forløb er nået til vejs ende.”

Med den internationale ordblindeuge i uge 40 er det faktisk hundeejeren Erik, som har foreslået biblioteket, at hundene skal på ekstraordinært besøg. På denne vis får flere borgere i kommunen mulighed for at finde ud af, hvad ordningen har at byde på. 

Arrangementet finder sted på Biblioteket i Herning. Det er lørdag d. 7. oktober i tidsrummet fra 10:00-13:00. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *