Hos Herning Esport bliver gaming gjort til et socialt foretagende gennem spritnyt initiativ. Børn og unge rykker ud af værelserne og samles i stedet i nyt socialt fællesskab. Næstformand Morten Jensen er glad for den succes, det har haft indtil videre.

Gaming virker ikke nødvendigvis udpræget socialt, når det foregår bag skærmen. Men hos Herning Esport bygger man sociale fællesskaber foran skærmen. Foto: Malou Frejdahl Marker
Af Malou Frejdahl Marker
På børne- og teenageværelser er gamerstolen formentligt blevet brugt tilpas meget til, at sædet er ved at være godt slidt ned. Flere timer bruges hver dag ved computeren med blikket stift fokuseret på skærmen. Tal fra en undersøgelse af børns spillevaner fra 2020 viser, at syv ud af ti børn i alderen 12-15 år gamer på daglig basis og mere end ni ud af ti svarer, at de spiller, når de er derhjemme.
Men at man dyrker esport, betyder ikke nødvendigvis, at man skal sidde isoleret på sit værelse for nedrullede gardiner. Nej, det kan lige så godt betyde socialt samvær og nye fællesskaber med andre, der elsker at game – både i den virtuelle verden, men i særdeleshed også foran skærmen i den virkelige verden.
En ny, social vision
Mere tilgængelig og social esport. Det er visionen for Herning Esport, som i dag har lige omkring 30 medlemmer. De har siden 2019 arbejdet hen i mod at gøre visionen til virkelighed.
Med klubaftener som et nyt initiativ for klubbens medlemmer håber Herning Esport på, at gaming kan rykkes ud af værelserne. Målet er, at gaming i stedet bliver socialt og at man kan mødes fysisk fremfor at sidde bag hver sin skærm derhjemme.
Succes i første forsøg
Initiativet så for første gang dagens lys forrige fredag, da den første klubaften løb af stepperne. En aften som var en kæmpe succes ifølge Morten Jensen, der har været næstformand i foreningen siden 2022.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at børnene hyggede sig helt vildt. Det var en meget succesfuld første klubaften,” siger han.
Det giver noget andet til gaming, at børnene kan følge med i, hvad der sker på hinandens skærme, siger formanden.
”Det at de kan rejse sig op og gå hen til hinanden og stå og grine og følge med i, hvad der sker i andres spil, er positivt. Det er jo noget, man ikke kan gøre på samme måde, hvis det hele foregår online.”
Klubaftenerne er indtil videre planlagt helt frem til sommeren 2024, så der er rig mulighed for engagerede gamere til at nå at tilslutte sig det nye tiltag.