75 procent. Så mange af Solsikken Hjemmeservices ældre kunder har det seneste år valgt deres rengøringsservice til, med samme begrundelse: den bevilligede hjælp fra kommunen er ikke god nok.

Denne illustration er genereret af AI (Ideogram.ai)
Af Regitze Daubjerg
Når Karen Middelkamp kører ud til én af sine kunder for at gøre rent, så ved hun aldrig hvad der venter hende. Måske hun endnu engang skal ud til en ældre borger, der ikke har fået visiteret tilstrækkelig rengøringshjælp i hjemmet og derfor har valgt at købe yderligere rengøring for egen regning.
For 5 år siden startede Karen Middelkamp Solsikken Hjemmeservice sammen med partneren Line Klara Ormstrup Christensen. I deres virksomhed udbyder de primært rengøringsservice i private hjem. De har dog også kunder, der tilkøber servicen til deres stue på et plejehjem.
Utilstrækkelig visitation
Solsikken har valgt ikke at deltage i kommunens visitering.
Det vil sige, at borgere i Herning med en bevilliget visitering ikke kan vælge Karen Middelkamp og hendes kollegaer til at udføre deres opgaver.
Og det er der en helt særlig grund til.
”Rengøring er ligesom et menneske – flerdelt, men udgør til sammen en helhed. Kommunens visitering er et snydesystem, hvor der kun bevilliges én af de mange nødvendige dele af rengøringen, og det vil vi ikke være en del af!” forklarer Karen.
Når et rengøringsfirma udfører kommunens visitering hos en borger, så må der kun udføres de helt specifikke opgaver kommunen har vurderet at borgeren har brug for. Karen forklarer, at hun har hørt eksempler på borgere, der kun har fået visiteret rengøring af toilettet hver 4. uge. Det er ikke håndvasken, ikke brusekabinen, ikke gulvet – nej, det er kun toilettet understreger Karen.
Og når der kun visiteres rengøring til toilettet, så må resten af hjemmet ikke rengøres af det udsendte rengøringsfirma, om end det synligt trænger. Det er ikke en situation Karen ønsker, at hun og hendes medarbejdere skal ud til.

Karen Middelkamp og partneren Line startede rengøringsvirksomheden sammen, for at kombinere et travlt familieliv og karriere.
Ikke alle har råd
Når kommunen visiterer rengøringshjælp til en borger, er det ganske gratis for borgeren. Den billigste rengøringspakke hos Solsikken Hjemmeservice koster derimod 396 kroner for 30 minutters rengøring.
”Når vi kommer ud til en ny kunde, er det ofte prisen der er afgørende for den ydelse, de ender med at købe. Størstedelen har et stramt budget og det sker ofte, at budgettet ikke rækker til det egentlige behov. ”siger Karen Middelkamp.
Problemet er også noget der bekymrer Bodil Markmøller, der er formand for Ældrerådet i Herning. I Ældrerådet har de tidligere indgivet en indsigelse om problemet, men hun påpeger, at kommunalpolitikerne ikke alene af den grund behøver at tage indsigelsen til sig.
Og det er der meget der tyder på, at byrådet ikke har gjort.
Det nye kommunalbudget for Herning Kommune viser, at der sættes flere penge af til ældreområdet, men de er målrettet plejen på plejehjemmene – noget der formentlig er kommet på dagsordenen efter en række medier tilbage i juni måned, afdækkede de kummerlige forhold besparelser på området havde ført med sig på et af byens plejehjem.
Der er dog ikke sat ekstra penge af til ældrepleje for de hjemmeboende ældre, herunder visitationer og hjemmeplejen.
Kun én løsning?
Hos Ældrerådet ser Bodil Markmøller kun én løsning på problematikken – og det er flere penge.
I kommunalpolitikken snakkes der meget om civilsamfundet og det peger klart i retning mod, at man som ældre i første omgang kigger mod de nære, når man har brug for hjælp. Alternativt ville det blive tilkøb af ekstra ydelser, og det er ikke noget alle borgere har råd til. ” Siger Bodil Markmøller.
Karen Middelkamp er meget enig og peger ligeledes på, at alle simpelthen ikke råd – men også, at alle ikke har nære, der kan hjælpe dem med daglige gøremål som rengøring. Det er derfor ikke er en holdbar løsning på problematikken at kaste ansvaret ud til de pårørende.
”Mange ældre har familie der er flyttet fra Herning, og det er de færreste der har familie, der kan hjælpe dem på daglig eller ugentlig basis. Det kan også være grænseoverskridende for den ældre at have familien til at hjælpe i hjemmet.”
Frygt for fremtiden
Både Karen Middelkamp og Bodil Markmøller ser med bekymrede øjne på fremtiden for de hjemmeboende ældre.
For selv hvis kommunen skulle beslutte sig for at sætte flere penge af til området, så ville det også kunne blive et problem at få hænder nok til at udføre den nødvendige hjælp.
18,5% Herning Kommunes befolkning er pensionister, mens næsten 22% er børn under 18 år. Det vil sige, at lidt over 40% af befolkningen i Herning er uden for arbejdsstyrken.
Bodil Markmøller peger derfor på, at det også skal gøres mere attraktivt for særligt de yngre at gå ind i ældreplejebranchen – for eksempel ved at sørge for en god elevløn i praktikperioderne under uddannelsen, som ligger noget over SU’en som for eksempel sygeplejersker tager til takke med under deres praktikophold.
Men tiltag som dette kræver ligeledes et større budget i området, og det er ikke noget der umiddelbart er udsigt til.
”Som det ser ud lige nu, ville jeg ikke have lyst til at være gammel I Herning Kommune,” afslutter Karen Middelkamp.
Vi har forsøgt at få en kommentar fra Visitationsenheden i Herning, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.