Danskernes frivillige engagement afhænger af, hvor de bor i landet. I Hernings kultur- og medborgerhus, Huset No7, har de succes med at tiltrække frivillige, fordi de anskuer frivilligt arbejde på en anderledes måde.

Ann og Bente er frivillige i syværkstedet, som er et af de mange kreative værksteder i Huset No7. Foto: Line Borup Hansen
Af Line Borup Hansen
Huset No7 i Herning elsker frivillige. Glasværksted, malerfællesskab, fredagscafé og syværksted er bare nogle af de aktiviteter, som de mange frivillige står bag.
Frivilligt arbejde er mere udbredt i landområder end byområder. Det viser Kulturvaneundersøgelsen fra Danmarks Statistik. I første kvartal af 2023 har den del af befolkningen, der bor i landområder i højere grad udført frivilligt arbejde sammenlignet med den del, som bor i større byområder.
Siden 2010 har Frivilligrapporten hvert andet år undersøgt frivillighed i Danmark, og undersøgelserne viser, at der netop er en tendens til, at danskernes frivillige engagement afhænger af, hvor i landet de bor.
I Huset No7 er frivilligt engagement vigtigt. Faktisk ville der slet ikke været noget hus, hvis ikke der var nogle frivillige:
”Det er et hus, der er båret af frivillige kræfter, så på den måde har frivillighed altid været en del af vores DNA,” siger Kristina Kaspersen, som er frivilligkoordinator i Huset No7.
Poseprojektet
Blandt bunkevis af farverige genbrugstekstiler, doneret af både privatpersoner og genbrugsbutikker, sidder Ann og Bente, som begge er frivillige i syværkstedet. Lige nu er der fuld gang i et større projekt, hvor målet er at sy 600 poser af gamle eventbannere. Poserne er til alle deltagerne, der gæster Jyske Bank Boxen i Herning i december, når der er VM i kvindehåndbold.
”Det gode ved at være her er, at man møder mange mennesker. Og så giver det også noget selvtillid at lave noget, som andre kan bruge,” siger Ann.
Bente er enig med Ann om, at der er mange glæder ved at være frivillig, og hun tilføjer også:
”Jeg gør det også for fællesskabet. Det er dejligt bare at være sammen om noget kreativt, mens vi snakker og drikker kaffe.”
Lysten driver værket
I Huset No7 er tilgangen til frivilligt arbejde en anelse utraditionel, hvilket også gør, at det kan være svært at definere forskellen på brugere og frivillige af huset.
Et eksempel er netop projektet med poser. Her skriver Huset No7 ud på deres sociale medier, at de mangler nogle til at hjælpe med at sy poserne, så hvis man har lyst, kan man komme forbi og sy en enkelt eller flere. På den måde er man frivillig, men samtidig en bruger af huset.
Kristina Kaspersen har en oplevelse af, at de har en god tilslutning af frivillige, når det netop er drevet af interesser. Der er ikke nogen, som skal komme og lægge et stykke arbejde, der var nogen, der ellers skulle udføre:
”Jeg tænker, at det er meget interessebåret, og det synes jeg jo egentlig også, at det skal være,” siger hun.
Det kan Ann fra syværkstedet nikke genkendende til. Hun oplever, at det hjælper at komme ud til noget, som man har lyst til at lave.
Ny tankegang
For at få mere succes med frivilligt arbejde i byområderne tror Kristina Kaspersen, at man skal tænke anderledes. Det er et kæmpe arbejde, hvis man kigger på traditionelt frivilligt foreningsarbejde.
”Hvis man vil have flere frivillige, tror jeg, at man skal anskue frivilligt arbejde med helt andre briller på,” siger Kristina Kaspersen.